Over Historisch Kwartier

  • Home
  • -
  • Over Historisch Kwartier
decor-about-2.png
decor-about-1.png
Altijd wat te ontdekken

Over het Historisch Kwartier

Het Historisch Kwartier is het hart van het beschermde dorpsgezicht van Ouderkerk aan de Amstel. Het is één van de oudste plekken van Amstelland. Hier werd in de 11e eeuw Amestelle gesticht. De functie van Ouderkerk als historische pleisterplaats langs de Amstel, de ruimte rond de driemond Amstel/Bullewijk: ze hebben nog steeds de sfeer van 1000 jaar geleden.

Rond de Kerkbrug is een concentratie aan historische monumenten en cultuur: Portugees-Israëlitische Begraafplaats Beth Haim, Amstelkerk en pastorie, Museum Amstelland, Bakkerij Out, De Oude Smidse, Kerkbrug en St. Urbanuskerk en pastorie. Waarschijnlijk heeft hier ook het verdwenen kasteel van de Heren van Aemstel gestaan. De Kerkstraat is ‘de rode loper’ van het Historisch Kwartier. In totaal staan hier 15 rijksmonumenten dicht bij elkaar. Heel bijzonder is ook dat drie geloofsrichtingen – joods, katholiek en protestant – het beeld bepalen. En toonbeeld van tolerantie.

Voor uitgebreide informatie over het andere cultureel erfgoed van Ouder-Amstel kunt u ook terecht op de website Monumenten Ouder-Amstel. Op deze site vindt u alles over de bezienswaardigheden in Duivendrecht, Ouderkerk aan de Amstel, Waver en directe omgeving:  de architectuur in Amstelland, zoals rijksmonumenten, kerken, boerderijen en dorpsgezichten. Maar ook interessante cultuur-historische informatie over andere onderwerpen zoals verdwenen erfgoed, kunstwerken en landschappen.

decor-3.png
deor-4.png