Bakkerij Out

Rijksmonument

Bakkerij Out

Kerkstraat 1, 1191 JB
Ouderkerk aan de Amstel
Rijksmonument 31960

De klassieke bakkerij van de familie Out aan Kerkstraat 1 in Ouderkerk aan de Amstel is een rijksmonument en gevestigd in een prachtig pand met topgevel uit de 18e eeuw. Samen met de Kerkbrug, het Historisch Museum en de Amstelkerk een prachtig dorpsgezicht. Op deze idyllische plek wordt al ruim 400 jaar brood gebakken. De bakkerij is zelfs ouder dan de Kerkbrug (of Korte Brug: 1649).

circles.png
line-bg.png

Korte familiegeschiedenis

Op 27 april 1897 namen Johannes Adrianus Out en Anna Nooij de bakkerij over van bakker Kohlwey. Toen Johannes in 1908 overleed zette Anna de bakkerij voort samen met haar de zoons Kees en Ko. Anna overleed in 1918. Kees en Ko gingen eerst samen door. Nadat de broers hadden vastgesteld dat het beter was als ieder zijn eigen weg zou zoeken, zette Ko de zaak alleen voort. In 1952 nam Jan, de zoon van Ko, de bakkerij over. In 1977 komt Hans in de zaak. Sinds januari 1989 is de bakkerij eigendom van Hans en zijn vrouw Wil. Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan kreeg de bakkerij het predicaat ‘Hofleverancier’ uitgereikt. In dat jaar verscheen ook een Jubileumboek: 100 Jaar Bakkerij Out. In 2011 is dochter Jacqueline ook in het bedrijf opgenomen om als 5e generatie het bedrijf voort te zetten. Sinds 27 april 2012 – toen het bedrijf 115 jaar bestond – is ze mede vennoot geworden. Sinds 1 januari 2019 werkt Jacqueline samen met haar vennoot Edwin Meissen verder aan de toekomst van Bakker Out.

decor-1.png

Brood vanaf 1600

Al begin 1600 moet op dezelfde plaats een bakkerij zijn geweest. Er is dan sprake van een ‘brood-, koek- en beschuitbakkerij annex tapperij’. De oudst bekende bakker is Bruijn Claesz, die als buurman wordt genoemd in een transportakte van de Portugees-Israelitische Begraafplaats. De bakkerij is in de eeuwen daarna vele malen in andere handen overgegaan. Het oudste zichtbare deel van het pand dateert uit de 18e eeuw. Zichtbaar is ook dat het pand daarna heel vaak is aangepast aan de veranderende behoeften van generaties bakkers. De laatste grote verbouwingen dateren van 1918, 1967 en 1971. Boven de winkeldeur is een mooi stukje glas-in-lood te zien n.l. het bakkerswapen: een gekroonde krakeling. In de winkel is de originele Bakkers Beschuitbus uit 1918. In 1967 wordt een nieuwe, specifieke broodbakkerij gebouwd aan de achterkant. In 1971 was de winkel aan de beurt. De restauratie wordt gedaan in samenwerking met de architect N. Philippona uit Broek in Waterland, expert in historische panden. Oude balken werden weer zichtbaar gemaakt. De etalages kregen weer hun oude stijl terug. Deze restauratie heeft ervoor gezorgd dat de bakkerij weer de ambachtelijke, historische allure van weleer met zijn houtsnijwerk en antieke toonbank terugkreeg. In 1972 was de bakkerij zelfs hoofdonderwerp in het TV kinderprogramma Bibelebons.

Picture 1

Kerkbrug

Wat we nu zien als de voorkant van de bakkerij was voor 1649 de achterkant. De huidige Kerkstraat was een sloot met een pad erlangs, die de begraafplaats scheidde van de bakkerij. De voorzijde was aan de kant van de kerk (nu: Amstelkerk). Daar liep een weggetje dat naar een zgn. kwakel – een smalle hoge voetbrug over een vaart – voerde. Paarden en wagens moesten toen nog via de Jan Benningdam, verderop in de Bullewijk.